En blogg om anonymitet och mitt privata liv
Show MenuHide Menu

Anonymitet på nätet

11 november, 2013

Ibland verkar det som många inte inser hur viktigt det är att kunna vara anonym både på internet men även i verkligheten. Anonymitet är viktigt och är ett måste i ett samhälle med yttrandefrihet men problemet med det är att det även kan skada men jag anser att fördelarna överväger nackdelar väldigt mycket.

Låt oss leka med tanken att du jobbar på ditt jobb och du ser din chef göra något fiffel som ej är tillåtet enligt svensk lag. Det du kan göra är att rapportera detta vidare men idag finns det risk för att din rapport ej är anonym och då riskerar du både ditt jobb samt risken att det läcker vidare till din nästa arbetsplats. Många tar för givet att man är anonym när man anmäler dessa saker men det är inte helt säkert.

Debatten i dag handlar oftast om man bör få vara anonym på internet och många jobba med att förbjuda detta men det är viktigt att vi försöker försvara våran yttrandefrihet. Vissa frågar sig då varför man måste kunna vara anonym på nätet. Vissa ämnen är så pass känsliga att prata om öppet att du riskerar kanske både ditt liv samt ditt jobb om du vill t.ex. öppna upp en hemsida om ett känsligt ämne för att få ut din syn på saken.

Visst har det nackdelar men i detta fallet väger fördelarna betydligt mer…